Frisbeegolfkiekot – valintaopas
Frisbeegolf on vauhdikas ja hauska ulkoliikuntamuoto, joka on kasvattanut suosiotaan huimasti viime vuosina. Lajin harrastajamäärän kasvaessa myös frisbeegolf-kiekkojen valikoima on laajentunut ja uusia kiekkovalmistajia on ilmestynyt markkinoille ennätysvauhtia. Etenkin aloittelevana harrastajana sopivien kiekkojen valinta voi tuntua vaikealta, sillä kauppojen hyllyt tarjoavat toinen toistaan enemmän vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa kerromme sinulle mitä frisbeegolfkiekot ovat, mitä niiden valinnassa tulee ottaa huomioon ja esittelemme joitain suosittuja malleja.
Mitä frisbeegolfkiekot ovat?
Frisbeegolfkiekot ovat frisbeegolfia varten suunniteltuja kiekkoja, jotka valmistetaan erilaisista muoviseoksista. Frisbeegolfkiekot ovat yleisesti halkaisijaltaan hieman yli 20cm kokoisia ja 140 – 180 gramman painoisia frisbeekiekkoja. Frisbeegolfkiekot voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: Putterit, Midarit ja Draiverit.
Putterit
Putteri nimi juontaa juurensa englanninkieliseen nimeen Put & Approach Disc, joka suoraan suomennettuna tarkoittaakin täydellisesti näiden kiekkojen käyttötarkoitusta: puttaaminen ja lähestyminen. Putteri on yleisesti ottaen näistä kolmesta peruskiekkoryhmästä tarkin ja helpoiten hallittava kiekko, joten aloitteleville frisbeegolf harrastajille suositellaankin usein heittämisen aloittamista juuri puttereilla. Puttereiden lentonopeudet ovat hitaimpia ja etenkin aloittelijoille suositeltavat putterit omaavat hyvin neutraalin lennon.
Ensimmäisiä kiekkoja ostamassa olevat hakeutuvat harmillisen usein kiekkohyllyjen osastoille, joista löytyy kaikkein nopeimmat ja hankalimmin hallittavat frisbeegolfkiekot, koska yleinen käsitys on, että mitä nopeampi kiekko, sitä kauemmaksi se lentää. Aloittelijalle tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä nopeammat kiekot vaativat huomattavasti parempaa ja puhtaampaa heittotekniikkaa, sekä kovaa kiekon lähtönopeutta lentääkseen pitkälle.
Myös ammattilaiset käyttävät puttereita jopa yli sadan metrin mittaisiin heittoihin ja todella monen maailman mittapuulla huippupelaajankin luottokiekko on hyvin tyypillisesti putteri. Esimerkiksi Suomessa jopa valtamedioihin noussut, kuuluisa Väinö Mäkelän 107 metrin Hole in one -heitto Tampereen Pro Tour osakilpailussa vuonna 2020 heitettiin Mäkelän luottokiekolla, Prodigy Glow PA3 putterilla.
Suosittuja puttereita
Suomessa suosittuja puttereita löytyy nykyään lähes jokaisen tavaratalon valikoimista. Esimerkiksi Niko Rättyän legendaarinen ”lupaus” Discmanian Sensei -putterin päätymisestä aina ”milliin”, eli hyvin lähelle maalikoria on tehnyt kyseisestä Sensei putterista todella suositun Suomessa. Sensei milliin onkin erittäin hyvä lähtökohta aloittelevalle fribaajalle, sillä juuri sen kaltaisella kiekolla frisbeegolf heittojen aloittaminen on erittäin järkevää.
Toinen suomalainen frisbeegolffaaja, joka esittelee taitojansa usein youtube-kanavallaan on Tuomas Hyytiäinen. Tuomas on kiekkovalmistaja Discmanian tiimipelaaja, mutta hänen luottopannunsa puttereista on Sensein sijaan toinen erittäin suosittu Discmanian putteri, Link.
Hole in one heittonsa ansiosta myös frisbeegolf skenen ulkopuolella tutuksi tullut Väinö Mäkelä taas on kiekkovalmistaja Prodigyn tiimissä ja kuten onnistuneessa holarissakin, Väinö luottaa Prodigyn PA3 putteriin todella paljon.
Kaikki nämä putterit sopivat varmasti aloittelevalle frisbeegolffaajalle todella hyvin ensimmäiseksi heittoputteriksi, mutta niin sopivat kymmenet muutkin eri valmistajien kiekot. Kannattaa hypistellä kiekkoja kaupassa ja erittäin hyvä valintakriteeri voikin olla merkin tai mallin sijaan puhtaasti se, tuntuuko kiekko hyvältä ja sopivalta omaan käteen.
Midarit
Midarit ovat nopeudeltaan hieman puttereita nopeampia ja omaavat puttereita paremman liidon. Midari eli Mid Range Disc on erittäin hyvä valinta aloittelijan bägiin putterin lisäksi. Kun heittotekniikka kehittyy, on midarilla mahdollista heittää jo huomattavasti pidempiä siivuja kuin puttereilla, ilman että kiekko vaatisi räjähdysmäistä lähtönopeutta heittäjän kädestä. Midarin lennon hallinta vaatii jo kuitenkin hieman enemmän kuin putterilla heitettäessä, mutta harjoittelu kannattaa, sillä onnistunut suora midariheitto on nautinnollista katseltavaa.
Suosittuja midareita
Midareista löytyy monia kestosuosikkeja, jotka ovat olleet niin ammattilaisten kuin harrastajienkin suosiossa vuosi toisensa jälkeen. Kun puhutaan midareista, lienee täysin pakollista nostaa ensimmäisenä esille legendaarinen Innovan Roc. Roc on ainakin yksi suosituimmista, ellei jopa se kaikkein suosituin midari maailmassa. Roc:in heittäminen on helppoa ja se on todella monipuolinen kiekko, eikä säikähdä pientä vastatuultakaan. Jos päätät hankkia yhden midarin ja valintasi on Innovan Roc, kukaan ei voi tuota päätöstä moittia.
Toisena erittäin suosittuna ja aloittelijaystävällisenä midarina nostan esille Discraftin valmistaman Buzz midarin. Monien mielestä Buzz on yksi kautta aikojen parhaista frisbeegolfkiekoista, joka istuu niin maailmanmestarin kuin ensimmäistä kiekkobägiään kasaavan käteen. Ei liene sattumaa, että kuusinkertaisen maailmanmestarin Paul McBethin kuudennen maailmanmestaruuden kunniaksi stämpätty nimikkokiekko on juurikin Discraftin Buzz. Varma valinta.
Kolmantena aloittelijaystävällisenä midarina voisin mainita vaikkapa Latitude64 nimisen kiekkovalmistajan Claymore -midarin. Latitude64 valmistaa yleisesti ottaen erittäin laadukkaita kiekkoja, eikä Claymore ole poikkeus. Kiekon matala profiili sopii hyvin tyypillisesti aloittelevan pelaajan käteen ja Claymoren lento on erittäin liidokasta, mutta silti melko helposti hallittavaa.
Myös midareita, kuten muitakin kiekkomalleja on tarjolla mielettömän laajat valikoimat ja hyvä tapa midarin valintaan onkin putterin tavoin käydä kokeilemassa mitkä mallit tuntuvat sopivalta omaan käteen. Frisbeegolfiin erikoistuneissa liikkeissä, kuten esimerkiksi Powergripillä, on erittäin asiantunteva henkilökunta, joka osaa auttaa sopivan midarin valinnassa.
Draiverit
Draiverit, eli pitkiin heittoihin tarkoitetut kiekot vaativat aloittelijalta huomattavasti tarkempaa valikointia, kuin putterit tai midarit. Draivereiden nopeudet ovat ovat kiekkovalmistajien ilmoittamilla lentonumeroilla kuvattuna välillä 6 – 14, ja näillä numeroilla on jo todella iso vaikutus kiekon lentoon aloittelevan frisbeegolffaajan heittokädellä. Suurien nopeuserojen lisäksi draivereissa on myös todella isoja eroja kiekkojen vakauksissa ja aloittelevan fribaajan kannattaa lähtökohtaisesti suosia hieman alivakaammasta päästä olevia kiekkoja. Enemmän tietoa kiekkojen lentonumeroista löydät aihetta käsittelevästä blogistamme täältä.
Väylädraiverit
Väylädraivereiksi luokitellaan draivereiden hitaimmat versiot. Väylädraivereiden nopeudet asettuvat nopeusluokkien 6 ja 9 välille. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä hitaampi lentonumero kiekosta löytyy, sitä helpommin hallittava ja heitettävä kiekko on aloittelevalle heittäjälle. Frisbeegolfkiekot muuttuvat selvästi hankalammaksi aloittelijan käteen kiekkojen nopeuden kasvaessa. Aloittelevan fribaajan kannattaakin aloittaa draivereiden heittäminen ehdottomasti helpommin lähestyttävistä väylädraivereista, sillä aloittelijan käden nopeudella väylädraiveri tai jopa midari lentää helposti pidemmälle kuin nopeimmat pituusdraiverit.
Suosittuja väylädraivereita
Aloittelijalle sopivia väylädraivereita löytyy jälleen kerran kaikkien kiekkovalmistajien valikoimista. Discmanian suosituimpia aloittelijaystävällisiä väylädraivereita ovat esimerkiksi Essence, Genius ja Magician. Kaikki kolme vaihtoehtoa ovat mainiosti sopivia ensimmäiseksi väylädraiveriksi aloittelijan bägiin.
Latitude64 valikoimasta vastaavia, aloittelijaystävällisiä väylädraivereita ovat esimerkiksi Saint ja River. Molemmat ovat hieman alivakaita, joten niiden saaminen pitkään suoraan liitoon onnistuu helpommin hitaammallakin heittonopeudella.
Kolmantena valmistajana nostamme väylädraivereissa esille suomalaisen, melko tuoreen kiekkovalmistajan, Clash Discsin, joka on noussut ryminällä todella suosituksi kiekkovalmistajaksi niin Suomessa kuin maailmallakin. Clash Discs tarjoilee todella laadukkaita kiekkoja ja monet pitävät Clash Discsin muoveja markkinoiden parhaimpina. Clash Discsin Frisbeegolfkiekot ovat hauskasti nimetty erilaisten elintarvikkeiden mukaan ja suosittujen väylädraivereiden listaukseen Clashin valikoimasta löytyy Soda ja Cookie. Etenkin Soda on alivakautensa ansiosta todella helposti lähestyttävä väylädraiveri aloittelevalle pelaajalle.
Pituusdraiverit
Pituusdraiverit, kaikkein nopeimmat ja vaativimmat frisbeegolfkiekot, ovat niitä todellisia isojen poikien leluja. Ammattilaisten pituusdraivereilla heitettävät pituudet ovat suorastaan naurettavia, esimerkiksi Suomen kovakätisimpänä pidetty Kristian Kuoksa on lähettänyt kiekon taivaalle sellaisella voimalla, että draiveri lasketui maahan lähes 240 metrin päässä heittopaikasta. Nämä ovat tietenkin erittäin harvinaisia lukuja jopa koville ammattilaisille. Alla olevasta videosta voit katsoa kuinka Kuoksa ja Otto Lehtonen antavat kiekolle kyytiä vetokisoissaan vuonna 2022.
Kristian Kuoksa
- PDGA numero #107078
- Prodigy Discs Tour Team Europe
Suosikkikiekot
- Prodidy MX-1 400 Plastic
- Prodigy F1 500 Plastic
- Prodigy D2 500 Plastic
Suosituimmat pituusdraiverit
Kun puhutaan pituusdraivereista, katseet kääntyvät ensimmäisenä Innovan legendaariseen Destroyeriin, eli Dessuun. Destroyer on ollut monen harrastajan ja ammattilaisen valinta pituusdraiveriksi jo yli vuosikymmenen. Ensimmäinen ”pre-release” Destroyer julkaistiin jo vuonna 2007 ja todellisen läpilyönnin Dessu koki Avery Jenkinsin voitettua maailmanmestaruuden vuonna 2009. Avery Jenkinsin nimikkokiekoksi valikoitunut Destroyer, ”AJ Dessu”, on edelleen erittäin haluttua tavaraa frisbeegolf kirppiksillä.
Aivan aloittelevalle fribaajalle dessu voi olla hieman liikaa nopeutta vaativa kiekko. Innovan valikoimasta aloittelijaystävällisempiä pituusdraivereita ovat esimerkiksi Mamba, Sidewinder, Roadrunner ja Tern. Korostetaan kuitenkin, että näihin nopeimpiin kiekkoihin kannattaa siirtyä vasta kun väylädraiverit lentävät hyvin ja heittotekniikka ja -nopeus on kehittynyt hieman aivan alkuvaiheesta.
Discmanian suosituimpia pituusdraivereita ovat DD3 frisbeegolfkiekot, joiden liito onkin todella mainio, mikäli kädestä alkaa irtoamaan riittävää lähtönopeutta. DD3 versioita ovat esimerkiksi Discmanian ”Crush Boy” Eagle McMahonin signaturekiekot, Cloud Breakerit. Aloittelijalle sopivampia Discmania pituusdraivereita ovat esimerkiksi hieman alivakaammat Astronaut ja Mentor.
Latitude64 pelaajat luottavat pituusdraivereissa usein Ballista ja Rive draivereihin. Aloittelijalle liidokkaita ja hieman helpommin heitettäviä pituusdraivereita Latitude64:n valikoimasta ovat esimerkiksi Grace ja Sapphire.
Pituusdraivereiden valinnassa on hyvä kokeilla eri valmistajien ja muovilaatujen eroja, ja alkuvaiheessa harrastusta valikoida mahdollisimman alivakaita ja kevyitä kiekkoja. Esimerkiksi Facebookin frisbeegolf kirpputori ryhmistä voit löytää edullisesti käytettyjä kiekkoja, joka onkin erinomainen valinta taloudellisuuden lisäksi sen vuoksi, että käytetyt kiekot ovat yleisesti kuluneet hieman uusia alivakaammaksi ja lentävät tällöin hieman hitaammalla lähtönopeudellakin paremmin.
Frisbeegolfkiekot – Aloittelijan bägi
Aloittelevan fribaajan bägi kannattaa rakentaa monipuolisella valikoimalla hitaampia kiekkoja. Ihan ensimmäinen hankinta voi hyvin olla vaikkapa jonkun valmistajan valmiiksi suunnittelema aloituspaketti, joista löytyy tyypillisesti yksi putteri, yksi midari ja yksi väylädraiveri. Esimerkiksi Discmanian Disc Golf Set maksaa tällä hetkellä Powergrip verkkokaupassa 14,90€ ja sillä saa kolme todella hyvää aloittelijaystävällistä frisbeegolfkiekkoa: Putterina Sensei, Midarina Maestro ja Väylädraiverina Magician.
Jos haluaa heti alussa sijoittaa hieman parempilaatuisista muoviseoksista valmistettuihin kiekkoihin, voi valinta olla parikymppiä kalliimpi Discmanian Evolution Disc Golf Set, josta löytyy Putterina Link, Midarina Origin ja Draiverina Essence.
Frisbeegolfkiekot maksavat tavaratalojen valikoimissa normaalihinnoin noin 10 – 15 euroa kappaleelta ja harrastuksessa pääsee vallan mainiosti alkuun vain yhdelläkin kiekolla. Helposti heitettävä midari tai putteri kainaloon ja radalle tai kentälle kokeilemaan mahtavaa lajia. Frisbeegolfin kokeilemisesta on annettava vahva koukuttumisvaroitus: Tämä laji voi viedä täysin mukanaan heti ensimmäisestä heitosta alkaen!
Yksi kommentti