Frisbeegolf kiekkojen lentonumerot

Frisbeegolf kiekkojen lentonumerot ovat tärkeää tietoa

Mitä frisbeegolf kiekkojen lentonumerot tarkoittavat ja mitä merkitystä niillä on ensimmäisiä kiekkoja ostettaessa? Frisbeegolf kiekoissa käytetään lentonumeroita, koska ne kuvaavat sitä, minkälaiset lento-ominaisuudet kullakin frisbeegolf kiekolla on. Tässä artikkelissa kerrotaan tietoa siitä, mitä lentonumerot tarkoittavat, mitkä lentonumerot sopivat aloittelijalle ja onko kaikilla lentonumeroilla mitään merkitystä.

Mitä lentonumerot tarkoittavat?

Frisbeegolf kiekkojen lentonumerot tarkoittavat kiekon ominaisuuksia. Lentonumeroita kiekossa on neljä kappaletta, ja ne kertovat kiekon ominaisuuksista seuraavassa järjestyksessä:

Frisbeegolf kiekon lentonumerot kuvaavat lento-ominaisuuksia

Nopeus

Ensimmäinen lentonumero kuvaa kiekon nopeutta, ja kiekkojen nopeusluokat ovat jotakin väliltä 1 – 14. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että nopeudet 1 – 3 ovat puttereita (Huom. puttereita käytetään paljon myös heittämiseen, ei pelkästään puttaamiseen). Esimerkiksi erittäin suositun sekä heittämiseen että puttaamiseen käytetyn Discmanian Sensei -putterin lentonumerot ovat 3-3-0-1. Nopeudet 4 – 5 ovat lähestymiskiekkoja sekä midareita (mid range disc). Yläpuolella olevassa kuvassa olevat lentonumerot ovat identtiset Innovan valmistaman Mako 3 midarin lentonumeroihin.

Nopeudet 6 – 9 ovat väylädraivereita ja numerot kymmenestä ylöspäin pituusdraivereita. Jos olet juuri aloittamassa frisbeegolf-harrastusta, etkä ole aikaisemmin heittänyt frisbeegolf kiekkoa, Toimitus suosittelee unohtamaan aluksi tähän nopeusluokkaan kuuluvat kiekot.

Liito

Toinen lentonumero kuvaa kiekon liitoa, eli sitä, kuinka pitkään kiekko pysyy ilmassa tietyllä nopeudella heitettynä. Mitä pienempi numero, sitä huonommin kiekko liitää. Liito-ominaisuutta kuvaava frisbeegolf kiekon lentonumero voi olla pienimmillään 1 ja korkeimmillaan 6. Aloittelijalle suositellaan mahdollisimman hyvin liitävää, mutta silti kohtuullisen hidasta kiekkoa.

Vakaus

Kolmas lentonumero kuvaa kiekon vakautta, eli sen käyttäytymistä lennon alku- ja keskivaiheessa. Kiekon vakautta kuvataan numeroin välillä -5 – 1. Jos heittoa mietitään sen yleisimpänä suorituksena, eli oikealla kädellä heitetyllä rystyheitolla, mitä pienempi vakausnumero on, sitä enemmän kiekon lento yrittää kääntyä niin sanotusti yli, eli heittäjästä katsottuna oikealle. Vakausnumero -5 tarkoittaa oikealla nopeudella heitettynä todella jyrkkää ylikääntöä oikealle. Mitä lähemmäksi nollaa numero nousee, sitä suorempi kiekon alkulento on, mikäli sitä heitetään oikealla nopeudella. Vakausnumero 0 siis tarkoittaa käytännössä sitä, että kiekon lentorata on hyvin stabiili eli suora.

Kun taas siirrytään vakausnumerossa plussan puolelle, kiekko yrittää kaartaa jo lennon alkuvaiheessa heittäjästä katsottuna vasemmalle, jonne kiekon luonnollinen lentorata vie kiekkoa heiton loppua kohti automaattisesti. Aloittelijoille suositellaan melko stabiileja tai mieluummin alivakaita kiekkoja, joiden heittäminen suoraan on alkuvaiheen hitaammilla heittonopeuksilla helpompaa.

Feidi

Viimeinen lentonumero kuvaa kiekon feidiä, eli kiekon herkkyyttä kaartaa lennon lopussa vasemmalle. Feidiä kuvataan numeroilla 0 – 5, ja mitä pienempi lukema feidin kohdalta löytyy, sitä helpompi kiekko on aloittelijan heitettäväksi. Hitaammat kiekot kuten putterit feidaavat huomattavasti maltillisemmin kuin nopeammat kiekot, joten juuri tästä syystä aloittelijan on syytä hankkia maltillisesti bägiinsä aluksi kiekkoja hitaammista nopeusluokista. Isomman feidin kiekkoja aloittelijakin voi käyttää väylillä, jotka kaartavat jyrkästi vasemmalle, sekä kovaan vastatuuleen heitettäessä, jolloin alivakaa kiekko pyrkii herkemmin kippaamaan heiton yli, eli kaartamaan reilusti oikealle.

Mitkä frisbeegolf kiekkojen lentonumerot sopivat aloittelijalle?

Suosittelemme aloittelijalle mahdollisimman helposti heitettäviä ja hallittavia kiekkoja. Artikkelin alkupuolella olevan kuvan mukainen kiekko esimerkiksi on vallan mainio ostos ensimmäisten kiekkojen joukossa. Nopeus korkeintaan 5, liito mahdollisimman suuri eli 4-6, vakaus 0 tai hieman miinusmerkkinen ja feidi 0 tai korkeintaan 1.

Onko kaikilla lentonumeroilla mitään merkitystä?

Kyllä on, ja yllättävän paljon onkin. Monet aloittelevat frisbeegolfaajat ovat nähneet videoita, joissa maailman huiput tykittävät Destroyereitaan ja Cloud Brakereitaan 200 metrin päähän. Videoiden katselussa ei ole mitään vikaa, sitä Toimituskin harrastaa jatkuvasti, mutta omalta osaltani ne luulot, että ostamalla samanlaisen kiekon minäkin heitän yhtä pitkälle, ovat karisseet kuin joulukuusen havut helmikuussa.

Nopeat pituusdraiverit vaativat todella hyvän heittotekniikan, sekä mielettömän lähtönopeuden lentääkseen sinne päinkään, mitä kiekon lentonumerot antavat ymmärtää. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää aloittaa heittäminen hitaammilla kiekoilla, saada onnistuneita heittoja ja kehittää heittotekniikkaa ja -nopeutta.

Voit lukea aikaisemmasta artikkelistamme kuinka valitset hyvät frisbeegolf kiekot ensimmäiseen bägiisi.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *