PDGA – Frisbeegolfin kattojärjestö
Frisbeegolf on viime vuosina kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti, ja lajin kehityksen taustalla vaikuttaa merkittävästi Professional Disc Golf Association (PDGA) -niminen järjestö. Tässä artikkelissa kerromme järjestön synnystä, historiasta ja nykytilanteesta sekä sen roolista frisbeegolfin kehittämisessä ja suosion kasvattamisessa.
PDGAn Synty
Professional Disc Golf Association perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1976, ja sen tavoitteena oli alusta alkaen edistää frisbeegolfin kasvua ja tunnettavuutta sekä kehittää lajin sääntöjä ja kilpailutoimintaa. Järjestön perustajana toimi ”Steady” Ed Headrick, joka tunnetaan myös ”modernin frisbeen isänä” hänen kehitettyään ensimmäisen patentoidun frisbeen vuonna 1966. Headrickin panos lajin kehityksessä oli merkittävä, ja hänen aloitteestaan PDGA alkoi järjestää ensimmäisiä frisbeegolf-kilpailuja.
PDGA Historiaa
Alkuvuosinaan PDGA oli pieni organisaatio, mutta sen jäsenmäärä kasvoi nopeasti frisbeegolfin yleistyessä. 1980-luvulla järjestö alkoi järjestää maailmanmestaruuskilpailuja, ja frisbeegolf alkoi levitä myös Eurooppaan. Suomeen frisbeegolf saapui 1970-luvulla ja Suomen ensimmäinen, legendaarinen Meilahden Frisbeegolfrata avattiin Helsingissä jatkuvaan käyttöön vuonna 1983. Voit lukea lisää aiheesta blogistamme ”Frisbeegolfin historia”, jossa käydään läpi frisbeegolfin historia kansainvälisesti ja myös Suomessa.
PDGA numero
Jokaiselta kilpaa pelaavalta frisbeegolfaajalta löytyy niin sanottu PDGA numero. Numero #1 löytyy luonnollisesti Steady Ed Headrickilta, Professional Disc Golf Association järjestön perustajalta. Numero generoituu pelaajille rekisteröitymisjärjestyksessä ja ensimmäinen suomalainen PDGA numeron omaava pelaaja on legendaarinen Seppo Nieminen. Seppo Nieminen on siis ensimmäinen suomalainen PDGA numeron omaava pelaaja, ja hänen numeronsa on #1710. Seppo Niemisen jälkeen numeron oli ehtinyt hakea noin 1500 pelaajaa maailmanlaajuisesti ennen seuraavan suomalaisen PDGA numeron #3222 haalinutta Mikko Laaksoa.
Pelaajien määrästä ja sen kasvusta Suomessa kertoo esimerkiksi se, että urallaan lähes 70,000 dollaria palkintorahoja ansainnut Ville Piippo pitää hallussaan PDGA numeroa #27555 joka on rekisteröity vuonna 2005. Viime vuonna arvostetussa USDGC (United States Disc Golf Championship) kilpailussa toiseksi sijoittunut kuopiolainen Niklas Anttila pitää taas hallussaan numeroa #91249, joka on rekisteröity vuonna 2017. Artikkelin kirjoitushetkellä viimeisin suomalainen PDGA numeron rekisteröinyt pelaaja on Teppo Mäkynen, jonka numeroksi on muodostunut #254181.
PDGAn rooli nykypäivänä
Nykyään PDGA toimii kansainvälisenä kattojärjestönä, joka koordinoi kilpailutoimintaa, kehittää lajia ja ylläpitää sääntöjä. Jäsenmäärä on kasvanut vuosien saatossa, ja tänä päivänä järjestöllä on yli 250 000 jäsentä ympäri maailmaa. Järjestö järjestää vuosittain lukuisia kansainvälisiä kilpailuja, kuten maailmanmestaruuskilpailut. Euroopan mestaruuskilpailut järjestää Euroopan frisbeegolfliitto (EDGF) ja kansalliset mestaruuskilpailut, kuten SM-kilpailut järjestää kansalliset järjestöt, Suomen tapauksessa siis Suomen Frisbeegolfliitto (SFL).
PDGA on myös vastuussa lajin sääntöjen kehittämisestä ja ylläpidosta. Se julkaisee sääntökirjaa, joka päivitetään säännöllisesti uusien sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Lisäksi PDGA laatii ohjeistuksia ja standardeja frisbeegolfratojen suunnitteluun, parantamalla siten lajin turvallisuutta ja pelikokemusta.
PDGA Suomessa
Suomessa frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan erityisen nopeasti, ja laji onkin yksi Suomen suosituimmista ulkoliikuntamuodoista. Suomessa toimii oma frisbeegolf-liitto, Suomen Frisbeegolfliitto (SFL). SFL järjestää Suomessa kansallisia kilpailuja ja valmennustoimintaa, sekä edistää lajin harrastamista ja kehittämistä yhteistyössä kattojärjestön kanssa.
Tulevaisuuden näkymiä
PDGA pyrkii jatkuvasti kehittämään frisbeegolfia entistä suositummaksi ja tunnetummaksi lajiksi. Yksi järjestön tärkeimmistä tavoitteista on saada frisbeegolf olympialaisten ohjelmaan, mikä toisi lisää näkyvyyttä ja tunnettavuutta lajille. Frisbeegolfin kattojärjestö tekee yhteistyötä muiden frisbeegolfin kansainvälisten järjestöjen kanssa, kuten World Flying Disc Federationin (WFDF) kanssa, joka on frisbee-urheilun kansainvälinen kattojärjestö.
PDGAn Kilpailutoiminta
PDGA:n alaisuudessa järjestetään vuosittain satoja frisbeegolf-kilpailuja eri puolilla maailmaa. Kilpailut vaihtelevat pienemmistä kansallisista kisoista aina kansainvälisiin arvokisoihin asti. Kilpailut on jaettu eri luokkiin pelaajien taitotason ja iän mukaan, joten jokaiselle löytyy sopiva kilpailu osallistua.
Pelaajien kehitys ja PDGA Rating
PDGA ylläpitää kansainvälistä pelaajien rating-järjestelmää, joka perustuu pelaajien saavuttamiin tuloksiin virallisissa heidän alaisissa kilpailuissa. Rating-järjestelmän avulla voidaan seurata pelaajien kehitystä ja vertailla heidän suorituksiaan muihin pelaajiin. Nykypelaajista korkeinta ratingia pitää hallussaan Paul McBeth, rating 1051. Korkeimmin reitattu suomalaispelaaja on Niklas Anttila, rating 1029. Kaikkien PDGA pelaajien ratingit löydät täältä.
Yhteenveto
Professional Disc Golf Association on frisbeegolfin kattojärjestö, joka on merkittävässä roolissa lajin kehittämisessä ja suosion kasvattamisessa. Järjestön toiminta kattaa kilpailujen järjestämisen, sääntöjen kehittämisen, pelaajien kehityksen seuraamisen ja yhteistyön muiden frisbeegolf-järjestöjen kanssa.
Artikkeli päivitetty 26.4.2023, poistettu virheellistä tietoa.