Innova – 40 vuotta frisbeegolfia

Innova - Mestareiden valinta

Innova juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan frisbeegolfin parissa. Innova halusi julkaista 40-vuotisjuhlan kunniaksi jotain aivan erityistä, jossa vanha kohtaa uuden. Halo-muovin laajempi julkaisu tänä vuonna oli Innovan viimeisin merkittävä ilmoitus ja Innova halusi yhdistää uusimman innovaationsa kaikkein ensimmäiseen frisbeegolfin mullistaneeseen innovaatioonsa, Aeroon. Näin ollen juhlavuoden kunniaksi Innova tuo markkinoille Halo Aero kiekon. Halo Aero ei ole ainoastaan koristeeksi tai muistoksi ostettava kiekko, vaan kuten Innovan tuotteet aina, se on tarkoitettu myös heitettäväksi, lentämään. Halo Aero on yksi pelin suorimmin lentävistä kiekoista ja uuden Halo-muovin tuoma pieni lisävakaus tekee Halo Aerosta todella varman ja luotettavan kiekon.

Innova Halo Aero

Tarina alkaa 1982

Heinäkuun 30. päivänä 1982 Harold Duvall saapui Los Angelesissa, Kaliforniassa järjestettyihin ensimmäisiin Professional Disc Golf Associationin maailmanmestaruuskilpailuihin hyvin pienin odotuksin. Hän oli ilmoittautunut PDGA:n jäseneksi ja saanut PDGA-numeronsa aiemmin samana päivänä. Hänellä oli laukussaan kolme Wham-O:n valmistamaa frisbeemallia: 40 Mold, 41 Mold ja 70 Mold. Tapahtuma oli kaikkien aikojen ensimmäinen ammattilaisten Disc Golf World Championship.

Haroldin kovin kilpailija oli Dave Dunipace, vuoden 1980 WFDF (World Flying Disc Federation) -mestari ja vuoden 1981 maailmanmestari pituusheitossa. Hän oli myös Haroldin hyvä ystävä ja oppi-isä. Kolmen kierroksen jälkeen he olivat tasapisteissä. Harold Duvall oli kuitenkin harjoitellut puttaustaan tuntikausia päivässä tuona kesänä, ja Dunipace, joka tunnettiin enemmän hämmästyttävistä heitoistaan kuin puttien tekemisestä, oli sitoutunut heittoon, joka ei toiminutkaan; peukkurolleriin. Viidennen ja viimeisen kierroksen päätteeksi Harold Duvall kruunattiin kaikkien aikojen ensimmäiseksi PDGA:n maailmanmestariksi.

Dave Dunipace sijoittui toiseksi, mikä on epäilemättä paras sijoitus MM-kilpailuissa, jonka on saavuttanut pelaaja, joka heittää pääasiassa peukkurollereita. Hänen sitoutumisensa tuohon heittoon oli osoitus siitä, että Dave on ennen kaikkea kokeilija. Hän tutki erilaisia heittomahdollisuuksia ja -linjoja, ja yritti keksiä aina toistaan parempia ja toimivampia vaihtoehtoja.

Innova syntyy

Samalla tavalla Dave on 40 vuoden ajan tutkinut frisbeegolfia lajin edistämiseksi. Vuoden 1982 PDGA Worlds -kisojen jälkeen hän sai idean uudesta kiekkomallista; jostain nopeammasta ja aerodynaamisemmasta, jolla voisi saavuttaa enemmän pituutta yhdellä heitolla. Sen aikaiset frisbeet perustuivat muotoiluun, jonka oli tarkoitus olla helppo ottaa kiinni. Mitä hyötyä siitä oli frisbeegolfissa? Dave loi ensimmäiset muotit, jotka oli suunniteltu nimenomaan heittämiseen, välittämättä siitä, että hänen kiekkonsa olisivat vaikeita ottaa kiinni. Hän otti vaikutteita kaukaa lentävästä Skyrosta (Aerobie -renkaan varhainen malli) ja klassisesta frisbeestä. Ja sitten hän alkoi puuhastella.

Aikanaan Dave sai suunnitelmat ja prototyypit uutta malliaan varten; kiekkoa, joka muuttaisi frisbeen heittelemisen frisbeegolfiksi. Kiekkoa, joka kehittäisi pelistä urheilun. Hän tarvitsi vain taloudellista tukea sen toteuttamiseen. Kuultuaan useita kertoja ”ei” Dave kääntyi hyvän ystävänsä ja suojattinsa puoleen.

Harold Duvall suostui epäröimättä auttamaan Davea. Haroldin veli Charlie otettiin mukaan auttamaan rahoituksessa, ja heidän läheinen ystävänsä Tim Selinske otettiin mukaan hänen liiketoiminta- ja ihmissuhdetaitojensa vuoksi. Maaliskuussa 1983 perustettiin Champion Discs, Inc. Innovan ensimmäisten kiekkopatenttien hyväksymisen myötä nuo neljä ystävää, Harold, Charlie, Tim ja Dave, muuttivat frisbeegolfmaailman lopullisesti.

Aina innovatiivinen

Daven vallankumouksellisen ensimmäisen patentin hyväksymisestä lähtien Innova on ollut kärkinimenä lähes jokaisen merkittävän edistysaskeleen kehittämisessä frisbeegolfissa. Jotkut näistä edistysaskelista kokivat myös voimakasta vastarintaa. Aluksi jotkut pelaajat kapinoivat Eaglen ja Aeron kaltaisten kiekkojen terävämmän reunan ideaa vastaan, sillä he ajattelivat, että se tuhoaisi paikalliset puistot ja olemassa olevat radat. Tosiasia oli kuitenkin se, että kun ensimmäiset nykyaikaiset frisbeegolfkiekot hyväksyttiin pelattaviksi, ei sinulla ollut mahdollisuutta pärjätä, jos sinulla ei ollut sellaista. Ja niin frisbeegolf kehittyi. Frisbeegolfradat laajenivat, ja lajistamme tuli koko ajan kiinnostavampi ja jännittävämpi.

Innova on jatkuvasti laajentanut kiekkogolfin rajoja. Alusta alkaen Innova on ollut kiekkoteknologian, kenttäsuunnittelun ja pelaajien kehittämisen ytimessä.

Vuonna 1984 Dave loi ensimmäisen erityisesti puttaamiseen suunnitellun muotin, Aviarin. Siihen aikaan pelaajat eivät voineet ymmärtää, miksi he haluaisivat sellaisen bägiinsä. He olivat juuri tottuneet siihen, että he pystyivät heittämään Aeron kaksi kertaa kauemmaksi, kuin he pystyivät heittämään aiemmin. Pelaajat eivät kertakaikkiaan voineet ymmärtää, miksi he haluaisivat kiekon, joka ei lennäkään niin kauas. Dave ja Innova näkivät kuitenkin, että frisbeegolfista tulisi vuosien päästä se, mitä se se tulikin olemaan, eikä se, mitä se oli tuolloin. Niinpä Dave suunnitteli kiekkoja lajia varten, jonka hän näki kehittyvän, ei sitä lajia varten, joka oli jo olemassa. Aviarista tuli kaikkien aikojen myydyin putteri ja kiekko, jolla voitettiin enemmän maailmanmestaruuksia kuin millään muulla.

Dave teki kaiken suunnittelusta ja testauksesta muotoiluun, kuumaleimaukseen ja toimitukseen omin käsin. Kaiken valmistustyön ohessa hän kuitenkin piti edelleen suunnittelua ja kokeiluja tärkeimpänä.

Innova kehittää ikonisia kiekkoja

Vuonna 1984 Dave ja Innova julkaisivat kaikkien aikojen ensimmäisen Mid-range-kiekon eli midarin, XD:n. Vuonna 1987 julkaistu Roc mahdollisti tarkan, putteria pidemmän etäisyyden heittämisen ja Innovan Roc on vielä tänäkin päivänä maailman suosituin midari. Vuonna 1991 Viperin julkaisu avasi aivan uuden maailman pitkille heitoille. Viperillä heitettiin useita maailmanennätyksiä pituusheitossa.

Vuosina 1999 ja 2000 Innova toi markkinoille nipun väylädraivereita, joiden lento-ominaisuudet vaihtelivat suuresti. Moniin erilaisiin heittoihin suunnitellut Leopard, Eagle, Valkyrie, TeeBird ja Firebird antoivat pelaajille mahdollisuuden heittää todella monenlaisia heittoja saman nopeusluokan kiekoilla. Vuonna 2007 julkaistu, edelleen supersuosittu Destroyer taas mahdollisti täydellä teholla kauas heittämisen jopa tuulisissa olosuhteissa.

Innovan innovaatiot eivät rajoitu pelkästään kiekkoihin. Vuonna 1995 Innova julkaisi DISCatcher Pro maalikorin. DISCatcher Pro asennettiin myöhemmin useammalle kentälle maailmanlaajuisesti kuin mikään muu maalikori.

Kehitys jatkuu

Innovan jatkuva kehitys ei ole koskaan hiipunut. Viime vuonna Innova julkaisi lukuisia uusia muotteja Torosta Chargeriin. Tänä vuonna markkinoille on laajasti saapunut Halo, viimeisten kahden vuosikymmenen kysytyin muovilaatu Innovalta. Dave puuhastelee edelleen laboratoriossaan ja julkaisee säännöllisesti uusia muotteja, joissa on ainutlaatuisia ominaisuuksia Innovan malliston täydentämiseksi. Innovalla on 40 vuoden ajalta yli 100 PDGA-hyväksyttyä kiekkoa, eikä loppua näy.

Etsimme aina mahdollisuuksia parantaa mallistoamme ja materiaalejamme. Kukaan alalla ei tarjoa parempaa tuotetta parempaan hintaan. Missiomme on yhtenäisyys frisbeegolfin kautta – tehdä parhaita mahdollisia tuotteita, jotta yhä useammat ihmiset innostuisivat lajistamme ja frisbeegolf leviäisi kaikkialle maailmaan.

-Innovan toinen perustaja ja kiekkosuunnittelija Dave Dunipace

Innova – Mestareiden valinta

Innova on enemmän kuin vain johtava frisbeegolfkiekkojen kehittäjä. Vuonna 1998 Innovalle töihin päätynyt Jonathan Poole sai uudenlaisen idean: Innova perustaisi ensimmäisen frisbeegolf-tiimin, ja ryhtyisi ensimmäisenä kiekkovalmistajana koskaan sponsoroimaan urheilijoita. Ken Climosta tuli frisbeegolfin ensimmäinen sponsoroitu pelaaja. Tänä vuonna Innova juhlii paitsi 40-vuotista taivaltaan yrityksenä, myös 25-vuotista Innova tiimiä.

Harold Duvallin vuoden 1982 voiton jälkeen Innova on voittanut enemmän avoimen sarjan maailmanmestaruuksia, kuin kaikki muut tiimit yhteensä. Vuonna 1984 Sam Ferransista tuli historian nuorin PDGA:n maailmanmestari. Vuonna 1985 Harold Duvallista tuli ensimmäinen kaksinkertainen maailmanmestari. Vuonna 2005 Juliana Korverista tuli PDGA Worldin historian voitokkain FPO-pelaaja, kun hän otti viidennen mestaruutensa. Vuonna 2006 Ken Climosta tuli PDGA Worldin historian eniten voittoja kerännyt MPO-pelaaja, kun hän voitti 12. mestaruutensa.

Useimmat moninkertaiset maailmanmestarit ovat pelanneet Team Innovassa suurimman osan voitoistaan, Paul McBethistä Barry Schultziin, Des Readingiin ja Valerie Jenkinsiin. Viime vuonna Hailey Kingistä tuli Yhdysvaltain naisten frisbeegolf-mestari. Vuonna 2023 Calvin Heimburg on aloittanut kautensa historiallisesti. Innova on ollut ja on edelleen Mestareiden valinta, nyt jo 40 vuotta.

Innova – harrastajien valinta

Vaikka pelin ammattilaispuoli kukoistaa ja Team Innova tekee todella kovaa tulosta Pro Tourilla, Innova ei koskaan unohda sitä maaperää, josta siemen kasvaa – harrastajapelaajaa, joka saa uusia ystäviä frisbeegolfradoilla, omien seurojen viikkokisoissa tai tuo perheen ulos harrastamaan tätä mahtavaa lajia, jota niin lapset kuin aikuisetkin rakastavat. Joka vuosi tuhannet Innova-aloitussetit auttavat uusia pelaajia löytämään intohimon frisbeegolfiin ja kiekon lennon nautinnolliseen katselemiseen. Innova järjestää maailmanlaajuisesti satoja paikallisia PDGA:n hyväksymiä kilpailuja, joiden avulla kaikki kiinnostuneet voivat päästä kilpailun makuun.

Innova tekee kiekkoja kaikille. Sinä päätät, kuinka pitkälle haluat viedä pelin.

Innovan kiekkoja voit hankkia esimerkiksi DiscGolFOutlet -verkkokaupasta.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *